Batch #14: Weissbær

Foto av unsplash-logo Syd Wachs

Første søndag i januar skulle jeg flaske Bitter bokk (som trenger et nytt navn etter å ha smakt på den!), så da tenkte jeg at det også passet å sette en ny batch. Denne gangen ble det en av de fire typene jeg kjøpte fra Ølbrygging.no.

Jeg startet med Weissbier da jeg har noen kilo med bær jeg ønsker å bruke opp. Selve bryggeprosessen gikk ikke helt som ønsket, meskingen ble ganske problematisk ved at maltet tyknet til, og jeg måtte hele tiden røre for å få vørteren til å flyte igjennom. Dette igjen førte til mye grums i vørteren. Så jeg var veldig skeptisk til hvor bra dette kom til å bli når den ble satt til gjæring.

Enda ikke funnet et godt navn på denne batchen, kommer til å dele den opp i tre, hvor det blir brukt blåbær i ett kar, blokkbær i ett annet, og base i det siste.

Siden den ble delt opp i tre, med blokkbær i et kar, og blåbær i et annet (egentlig to forskjellige kar), så tenker jeg at Weissbær er et egnet navn.

Brygget 06.01.2019
Meskevann 18.6l
Skyllevann 14l
Før kok 26l
Etter kok 21.5l
OG 1.060
FG  
- base 1.020
- blåbær 1.015
- blokkbær 1.016
ABV  
- base 5.25%
- blåbær 5.91%
- blokkebær 5.78%
Flasket 20.01.2018
Ferdig 24.02.2019

Oppskrift finner du på olbrygging.no

bryggenotater

Hadde problemer med tykk mesk, som tvang meg til å røre mye i malten. Kan hende jeg burde ha risskall tilgjengelig for en senere anledning.

gjæringsnotater

Tok en ny titt på gjæringskaret fire dager etter brygging, og det var nesten 5cm med bunnfall, men den hadde gjæret ned til 1.020, og fått en godt smak! Så selv om jeg var tvilsom i starten, så tror jeg dette kan bli en god øl, som jeg trygt kan bruke bærene mine på!

Mandag 14. januar ble det tilsatt bær i tre forskjellige kar. Måtte dele blåbærene i to kar, da jeg kun hadde ett 10l-kar. Karene med blåbær ble så blandet sammen igjen før flasking.

6l vørter 500g blokkebær
4l vørter 400g blåbær
4l vørter 500g blåbær