Batch #20: Mjød

Gjærende must i 5l glassballong

Har lenge satt pris på mjød, men ikke kommet meg så langt til å lage min egen mjød. I fjor fikk jeg boka Gårdsøl skrevet av Lars Marius Garshol, og bakkerst der finner man en gammel oppskrift på en krydret mjød. Det tok meg nesten et år før jeg endelig fikk satt i gang. Kjøpte honning av ei venninne, og fikk noen gode tips til å sette mjød av hun og kjæresten.

Jeg valgte å gå for den enkleste mjød-oppskriften som finnes, og det er:

  • varme opp vannet til 35/40 grader
  • tilsette og blande ut ønsket mengde honning
  • tilsette gjærnæring (mye sukker og lite næring i honning)
  • kjøle musten (vann+honning=must) ned til temperatur som gjære din liker
  • tilsette gjær
  • overføre til gjæringskar

Som gjæringskar valgte jeg 5l glassbalong (se bildet ovenfor). Den påfølgende uken så har jeg tilsatt litt gjærnæring, og ristet (les: rotert flaska) ut kullsyren som oppstår. Veldig usikker på hvor lenge den skal stå, men tenkte å ta en liten smakeprøve etter to uker, så en måned.

Jeg har også lest at man må drepe gjæren, for å få den til å slutte å gjære videre, men ikke bestemt meg helt for hva jeg gjør der. Tenker nok å basere dette på hva FG-en er, slik at jeg ikke ender opp med alt for mye alkohol, da jeg lest at det kan sette usmak på mjøden.

Det ble brukt en pakke Mangrove Jack’s Mead Yeast M05 til hver batch.

første mjød

Satt 07.12.2020
Vann 3l
Honning 2kg
Temperatur 35-50
Must 4,5l
OG 1.131
FG 1.032
ABV 12.99%
Flasket 04.02.2021

andre mjød

Satt 07.12.2020
Vann 3,5l
Honning 2kg
Temperatur 35-40
Must 5l
OG 1.129
FG 1.027
ABV 13.39%
Flasket 04.02.2021

bryggenotater

Jeg endte opp med å drepe gjæren to uker før jeg flasket ølen, samtidig brukte jeg også klarningsmiddel, slik at det meste av partiklene sank til bunn. Neste gang tror jeg kanskje jeg vil også prøve å sile mjøden, for å få den enda klarere.

Brukte Mangrove Jack’s Liquid Beer Finings som klarningsmiddel og en blanding av kalium sorbat og sulfitt for å drepe gjæren.

smaksrapport

Vi har prøvd begge mjødene et par ganger de siste månedene (i dag er det 15.05.2021), og det er fortsatt en gjærprofil, så den må nok stå en stund til før jeg er helt fornøyd. Ellers syns jeg den har blitt tørr og søt, slik jeg ønsket. Kan ikke si jeg smaker noe særlig forskjell på 3l og 3,5l vann.